Træpiller er et vidt begreb

Træpille er blot et ord for pilleformede samlinger af træsmuld.

Træpiller er således ikke en varebeskrivelse, hvortil der på forhånd er knyttet nogen form for forventning om kvalitet, brændværdi, askeindhold, vandindhold eller noget andet.
Der findes et utal af producenter og importører af træpiller. Nogle af dem markedsføres som kvalitetstræpiller med en god og stabil kvalitet. I den anden ende af skalaen er no-name partivarer, som kan være af yderst tvivlsom kvalitet, men typisk lidt billigere.

I praksis er træpiller mere eller mindre rent træ af forskellig slags, der er presset til piller af forskellig størrelse, med forskellig styrke og med forskellig andel smuld. Vandprocenten er typisk mellem 6 og 10%, men kan også variere.

Pillernes kvalitet betyder meget for brugen af dem. Kvaliteten bestemmes af flere faktorer som brændværdi, smuldprocenten, askeprocenten, askesmeltepunktet og vandprocenten. Pillernes renhed med hensyn til indhold af plastic, affaldstræ, lim og lakrester mv er også en del af kvaliteten. Overordnet hænger pris og kvalitet sammen, men gode tilbud mv. gør jo ikke pillerne dårlige. Desværre er det eneste gode råd, at prøve sig frem og ikke købe større portioner uden at se varen først eller have tillid til forhandleren.

Det anbefales at nærlæse oplysningerne om energiindhold, vand- og askeprocent inden et køb.
Værd at vide...
Træpiller ikke er et veldefineret ord. Tjek selv hvad der er i sækkene.
Siden er lavet af Simon Skov, Skov & Landskab, LIFE, Københavns Universitet på bevilling fra EFP, Energistyrelsen